EU a MMF budou tento týden pokračovat v jednání o řeckém dluhu

Financial Times. EU a MMF oznámily, že budou příští týden pokračovat v jednání s Řeckem, aby připravily dohodu o reformách, které musí Řecko dále podniknout, aby mohlo dostat další částky ze záchranného programu, informují Financial Times.

Mluvčí MMF oznámil, že byl učiněn důležitý pokrok, když se úředníci technického týmu minulý měsíc vrátili do Atén. Diskuse budou pokračovat, na stole je penzijní reforma a reforma trhu práce. Jde o to, aby se ministrům financí Eurozóny dojednat takovou dohodu, která MMF plně vtáhne do řeckého záchranného programu a zabrání tak krizi v červenci, kdy má Řecko splatit 7 mld. eur dluhu.

Několik zemí v Eurozóně, především parlamenty v Německu a Nizozemí, vidí účast MMF jako klíčovou pro důvěryhodnost programu a ministři už varovali, že bude politicky obtížné uvolnit další tranše pomoci, když se MMF nebude plně účastnit.

Pokroku bylo dosaženo ohledně „vyrovnaného fiskálního balíčku“ a několika klíčových reformách, především ve finančním sektoru, oznámil MMF. Ministři financí Eurozóny zhodnotí pokrok na svém další setkání v Bruselu 20. března.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.