Trump zvažoval na místo šéfa Světové banky svou dceru Ivanku

Americký prezident zvažoval navrhnout svou dceru Ivanku na funkci šéfa Světové banky, protože je „dobrá v číslech“ a klidná ve stresových situacích.

Prezident Donald Trump v rozhovoru pro The Atlantic uvedl, že Ivanka by byla skvělá v OSN, ale že měl obavy ji jmenovat jako velvyslankyni, protože by zazněla obvinění z „nepotismu“.

Dále také uvedl, že svou dceru, která je poradkyní v Bílém domě, zvažoval i na místo ve Světové bance.

Nakonec byl vybrán David Malpass, který už byl schválen a ujmul se funkce (informovali jsme zde – pozn. red.).

Úvahy o Ivance se začaly objevovat poté, co překvapivě a předčasně rezignoval Jim Yong Kim. Panuje stále úzus, že šéfem Světové banky je Američan, v případě MMF je to zástupce Evropy.

To, že Trump nyní přiznal, že na vrcholnou práci, jako je šéf Světové banky, zvažoval svou dceru, jistě vyvolá vlnu znepokojení, na základě jakých kritérií si Trump vybírá kandidáty na špičkové pozice. Trump například také zvažuje dva své loajální přátele do funkce v americké centrální bance, kteří ovšem vůbec nemají odpovídající kvalifikaci.

Ivanka Trumpová se zapojila do dění ve Světové bance svým programem na podporu podnikání žen. Ivanka se chystá do Afriky, kde bude svůj program dále podporovat.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.