Konec elitářství? Macron navrhnul zrušení elitní školy ENA

Zdá se, že i Macronova vlastní alma mater se může stát obětí chystaných reforem.

Prezident Emmanuel Macron navrhuje, aby byla zrušena slavná ENA – neboli École Nationale d´Administration – která po generace zásobuje Francii vysokými státními úředníky a politiky. Tento krok má být zřejmě součástí plánu, jak z francouzské společnosti vypudit elitářství.

Tento návrh unikl z projevu, v němž Macron hodlal oznámit obsáhlé změny v zemi. Je to onen projev, který měl zaznít v pondělí, ale kvůli požáru katedrály Notre-Dame byl zrušen.

Macronův projev měl být reakcí na hnutí žlutých vest. Návrhy prý zahrnují snížení daní pro střední třídu, indexaci penzí pro nejchudší a používání místních referend. Má se tedy jednat také o reakci na „velkou národní debatu“, kterou rozpoutaly právě protesty Žlutých vest.

Pokud se ve společnosti má obnovit špičková výkonnost a rovné příležitosti, je potřeba změnit pravidla výběru a vstupu do státní služby. Systém se má změnit právě tím, že „bude potlačena“ ENA a další podobné instituce.

Elysejský palác se k únikům zatím nevyjádřil. Prezident promluví, až bude vhodná doba, nyní se koncentruje na záchranu katedrály Notre-Dame.

ENA je přitom alma mater nejen Macrona samotného, ale i premiéra Edouarda Philippeho, či bývalého prezidenta Francois Hollanda. Ironií je, připomínají Financial Times, že škola byla založena po druhé světové válce, aby i obyčejným Francouzům umožnila dostat se k pracovním místům, která byla jinak určena jen pro vlivné a bohaté.

Nyní je ovšem ENA vnímána spíše jako pevnost mocných.

Ilustrační foto: Autor – Daniel X. O’Neil from USA – Street Scene, Paris, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41980468

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.