Násilí v Derry: Severní Irsko znovu v ohni?

Vrazi novinářky McKee si myslí, že nestabilita kvůli Brexitu je pro Severní Irsko příležitostí.

Zavraždění novinářky Lyry Mckee je připomínkou, že násilí v Severním Irsku není definitivně pohřbeno. Velikonoce jsou přitom obzvláště citlivým obdobím, ve kterém si republikáni připomínají vzpouru proti britské nadvládě z roku 1916. Policejní razie v tomto období nakonec vyvolala přestřelku, přišla nepřátelská reakce od Saoradh, což je politické křídlo Nové IRA.

Saoradh znamená v irštině svobodu. Je to malá skupina, která odmítá Velkopáteční dohodu z roku 1998 a chce nadále vzdorovat britské vládě v Severním Irsku i násilím.

Měla to být „klasika“ píše Kevin Toolis na stránkách Financial Times. Na jedné straně opancéřované Landrovery, na druhé straně se něco zapálí a lítají kameny. Maminky s dětmi se jdou dívat na trochu toho „vzrůša“.

Jenže pak se tu objevili dva střelci. A začali pálit po policistech. Zasáhli nevinnou, jen prostě špatně stojící novinářku McKee. Zabití této novinářky, která se věnovala postavení práv sexuálních menšin, je pro Saoradh imageovou katastrofou. Její zabití odsoudily jak DUP, tak i Sinn Féin, které jinak stojí tradičně proti sobě.

Saoradh ale nebudou poslouchat své bývalé kamarády ze Sinn Féin, které nyní vnímají jako zrádce irské svobody a jednoty.

Pro Saoradh je Brexit velkou příležitostí. Dokud nebude jasné, co bude s „tvrdou hranicí“ mezi oběma Irsky, nebo jak se situace uspořádá, pak Nová IRA bude mít svou „válku“.

Nová IRA je malou silou a navíc je v ní hromada policejních informátorů. Od Brexitu ovšem její význam a síla vzrostly. V lednu pak umístily bombu do auta, právě v Derry. Jen náhodou se nikomu v okolí nic nestalo.

Pro IRA zkrátka platí, že problémy Britů jsou šancí pro Iry. Dokud nebude vyřešen Brexit, pak se stín IRA bude dál vznášet nad Irskem.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.