Ve Skotsku se o víkendu pochodovalo za nezávislost

Desítky tisíc lidí v Glasgow podpořily myšlenku nezávislého Skotska. Mělo jít o dvojnásobek lidí ve srovnání s minulým rokem.

Ve skotském Glasgow se konala první manifestace za nezávislost od prohlášení skotské premiéry Nicoly Sturgeonové o novém referendu Skotska o nezávislosti. Letošní manifestační pochod byl dvojnásobný v počtu účastníků ve srovnání s předchozím rokem. Letos se akce, která se organizovala pod heslem „Všichni pod jednou vlajkou“ účastnily desítky tisíc lidí. V roce 2018 se jednalo o 35 tisíc lidí, uvedla místní policie. Sobotní pochod s karnevalovou atmosférou přilákal podle údajů pozorovatelů kolem 75 tisíc lidí.

Skotská národní strana premiérky Sturgeonové kandiduje v evropských volbách s heslem o zastavení Brexitu a očekává se, že ve volbách zaboduje – SNS by měla získat tři nebo čtyři místa. Labouristé a konzervativci mají získat po jednom mandátu. Sturgeonová opakuje, že odchod z EU bude mít pro Skotsko katastrofické dopady a tvrdí, že by voliči měli mít možnost rozhodnout se o nezávislosti na Velké Británii. V hlasování o členství v EU, které se konalo v roce 2016, se 62 % skotských voličů vyjádřilo pro možnost zůstat v EU.

Skotská vláda ale nemůže konat lidové hlasování o nezávislosti bez povolení centrální vlády v Londýně. Ta dala opakovaně najevo, že referendum o nezávislosti se už konalo a jeho opakování nepovažuje za nutné.

Pochody pod heslem Všichni pod jednou vlajkou se budou opakovat po celém Skotsku během léta a podzimu. Skončí 5. října.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.