Huawei může přepnout z Androidu za šest měsíců

Google prý zajistí podporu pro telefony Huawei do poloviny srpna.

Jeff Pao cituje experty z Hong Kongu, kteří se domnívají, že Huawei je schopna přepnout z Androidu na vlastní operační systém Hongmeng. V ekonomice jako je čínská, kde má vláda velký vliv, není problém takovou změnu udělat rychle.

Hongmeng je otevřená platforma.

Zakladatel a šéf Huawei Žen Čeng-fej uvedl, že 90 dní, které Google ještě Huawei dal, nehraje roli, protože firma je schopná být soběstačná. Firma má prý plán B, který zahrnuje vlastní čipy a vlastní operační systém.

Hongmeng je prý podobný Androidu a uživatelé se rychle naučí s ním zacházet.

Krátkodobě je ovšem jasné, že Huawei bude poškozena, protože musí přejít z Androidu na Hongmeng, z dlouhodobého hlediska však na tom může vydělat. Spoléhá se prý hlavně na loajalitu zákazníků v rozvojových zemích, které jsou zapojeny do projektu Jeden pás, jedna stezka.

Huawei uvádí, že asi polovina dodávek jejích telefonů směřuje do zahraničí. V Rusku je číslem jedna, globálně je dvojkou po Samsungu, následuje Apple.

Lokálně vzato, Huawei má Android, ale bez aplikací Google (např. YouTube, Gmail, Facebook), které jsou v Číně zablokovány.

Proto mají zákazníci v zahraničí obavy, že už nebudou moci používat aplikace Google, na které jsou zvyklí, a místo toho se budou muset naučit používat čínské substituty jako je WeChat. Mají obavy z jazyka a geografické bariéry.

Pokud uživatelé Hongmeng nepřijmou, budou dopady na firmu katastrofální.

Zástupci firmy se domnívají, že ztráty ponesou i USA, protože ztratí tržní podíl.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.