Japonsko nechce ustoupit americkým zemědělcům

Rychlá obchodní dohoda mezi Japonskem a USA se nekoná. USA nenabídly žádné ústupky Japonsku, kde taková dohoda naráží na politickou situaci.

Prezident Donald Trump těžko dosáhne dohody, když nenabídne větší ústupky, dočetli jsme se na stránkách Financial Times.

Trump doufal při své cestě do Japonska v rychlou dohodu, ale tak snadné to asi nebude. Nepodařilo se mu přesvědčit japonského premiéra, aby otevřel trh pro americké zemědělce. USA ale prý nenabídly Japonsku žádné ústupky a Šinzó Abe dal najevo, že před volbami do horní komory není možné očekávat uzavření dohody.

Abe si rozhodně nepřeje prosazovat liberalizaci v zemědělství před volbami.

Japonsko má také své požadavky, například si nepřeje cla na své automobily, resp. by si přálo, aby USA přijala další liberalizaci na trhu automobilů tak, jak to uvádí Transpacifická smlouva (dokončená bez angažmá USA).

Domácí zdroje, které využívají FT, tvrdí, že Trump nedal do rukou Abemu nic, co by mohl využít v domácím politickém boji. Trump vyjednává svým stylem „win-win“, neboli dvě vítězství pro Trumpa a druhému nic.

Americký velvyslanec v Japonsku dal najevo, že vztah mezi USA a Japonskem není „recipročně spravedlivý“. USA také tvrdí, že američtí zemědělci jsou poškozeni, protože Japonsko podepsalo dohodu s EU a stalo se součástí dohody TPP.

Prozatím platí, že Japonsko trvá na vyrovnané dohodě a ochraně zemědělců.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.