MMF pozastavil finanční pomoc Ukrajině

Země nedostane v nejbližší době žádnou finanční podporu od MMF a dalších věřitelů, zřejmě se jedná o reakci na porušení slibů v oblasti boje proti korupci.

Klíčový věřitel Ukrajiny Mezinárodní měnový fond (MMF) si dal pauzu ve vztazích k Ukrajině v souvislosti s tím, že v zemi se budou konat předčasné volby a ukrajinská vláda Volodymyra Grojsmana na výzvu nového prezidenta odstoupila. Informace byla oznámena na tiskové konferenci 24. května.

Pauza znamená, že MMF nyní zvolil vůči Ukrajině vyčkávací pozici, což zároveň znamená, že se pozastavuje projednání dalších finančních tranší. Finanční pomoc od dalších institucí (EU nebo jiní mezinárodní věřitelé) je také pozastavena.

Pro Ukrajinu to znamená, že si bude muset na překlenovací dobu – tj. do obnovení spolupráce – půjčovat na volném trhu s ještě vyššími úroky, než jsou ty od mezinárodních institucí. Důvodem vysoké ceny půjček je i to, že v souvislosti s globálním zpomalením ekonomiky se obecně snižuje zájem investorů o rozvíjející se ekonomiky.

Příčinou této pauzy je nejspíš i něco jiného než jen relativní politická nestabilita, zřejmě je spojena s výrokem ukrajinského Ústavního soudu z února letošního roku. Ten zrušil odpovědnost za nezákonné obohacení, což byl jeden z klíčových požadavků boje proti korupci, který požadovali západní věřitelé Ukrajiny. Pro MMF byl takový krok vlastně plivnutím do tváře, protože s touto podmínkou financoval Ukrajinu už v rámci běžícího programu.

Situace dotváří poptávku po rychlém konání nových parlamentních voleb: současný parlament byl garantem programu financování MMF, ale už jenom málo efektivním. Takže Zelenského krok směrem k rychlým parlamentním volbám je z tohoto hlediska logický.

Informace, že MMF pozastaví práci na Ukrajině, se objevily již před tím, než je potvrdil sám MMF. Dá se usuzovat, že na veřejnost nepronikly bez účasti odcházející vlády V. Grojsmana, které se hodí poukázat před volbami na bezradnost mladých politických oponentů a zároveň přenést odpovědnost na cizí bedra.

V pondělí 27. května oznámil Zelenského poradce pro ekonomické otázky Oleksander Daniljuk, že Ukrajina se hodlá po parlamentních volbách na MMF obrátit s novým společným programem, který by odpovídal prioritám nové vlády v Kyjevě. Svoje dosavadní závazky bude i nadále plnit.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.