Jaká je budoucnost NATO?

V Evropě posilují revizionistické postoje vůči USA a jejich roli v evropské obraně, což může znamenat konec NATO.

Stephen Bryen se pro Asia Times rozepsal o tom, že možná vidíme poslední dny NATO.

Bryen se nejprve vrací k Trumpovu projevu, který pronesl k 75. výročí Dne D, který vedl k porážce nacistického Německa. Tento projev ovšem svým způsobem odráží těžkou situaci v alianci. Bryen se domnívá, že v Evropě posilují revizionistické postoje vůči USA a jejich roli v evropské obraně.

Tento přístup obsahuje názor, že USA jsou v Evropě jen kvůli svému zisku, USA v případně krize nezasáhnou a že dominují evropské politice. Tento krok je spojen i s Macronovou snahou zbavit se amerických zbraní a financovat si evropské zbraně.

Bryen tvrdí, že takovýto nápad je nebezpečný. Tvrdí, že USA investují do obrany, výzkumu a vývoje obrovské částky a že bez přístupu k americkým zbraním by Evropa ztratila značnou část své obranné schopnosti. Známky degradace jsou patrné, tvrdí Bryen. Tvrdí také, že Německo už žádnou armádu ani nemá, tanky nefungují, letecké síly jsou v hrozném stavu a německý rozpočet na obranu je velmi nízký.

Evropské obranné firmy fungují jen díky tomu, že mají přístup k americkým technologiím, píše dále Bryen.

Je tu ovšem i otázka vojenské kooperace, Angela Merkelová minulý rok vyjádřila podporu pro Macronovu iniciativu evropské armády. Podobně Juncker hovořil o „hodině evropské suverenity“, tedy o tom, že by EU měla hrát silnější roli v globálních záležitostech. Zdá se, že evropští lídři ignorují to, že ústava pro Evropu byla odmítnuta, a tak nějak s její podstatou chtějí přesto pokračovat.

Pro USA to znamená velké otazníky nad budoucností NATO, píše Bryen. Armáda EU by znamenala zmatek, snížila hodnotu NATO a znamenala plýtvání zdroji na obranu.

Američané se domnívají, že spor mezi USA, Německem a Francií není nadále vyřešen.

I když se Trumpův emocionální projev vyhnul politice, je možné, že sčítáme poslední dny aliance, pokud se evropský přístup nezmění, zakončuje Bryen.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.