Itálie se chce vyhnout sankcím EU kvůli dluhu

Koaliční partneři se v noci na úterý shodli, že se budou snažit disciplinárnímu řízení EU vyhnout.

Italská vládní koalice se dohodla, že se bude snažit vyhnout disciplinárnímu řízení Evropské unie, které zemi hrozí kvůli zhoršení stavu veřejných financí. Sdělil to úřad italského premiéra Guiseppe Conteho po nočním jednání s lídry koaličních stran.

Podle informací italského premiéra se oba jeho vicepremiéři Matteo Salvini (Liga) a Luigi Di Maio (Pět hvězd) sejdou na jednání s ministrem hospodářství Giovannim Triou, aby načrtli strategii, jak by se země proceduře EU vyhnula.

V úterý a ve středu, 11. a12. června, mají evropští úředníci zaujmout stanovisko k disciplinární proceduře vůči Itálii kvůli jejímu dluhu ve výši 2,3 bilionů euro.

Vicepremiér Salvini po jednání sdělil, že proběhlo „dobře“ a že se Itálie bude chtít vyhnout disciplinárnímu řízení EU. „Nebudou žádné korekce rozpočtu ani růst daní,“ dodal.

Itálie má druhý největší veřejný dluh v eurozóně, hned za Řeckem. Nyní dělá 132 % HDP. Zvyšování veřejných výdajů, které přinesla současná vláda, vzbuzuje obavy. Salvini přitom za vládní prioritu považuje další snížení daní a opakovaně kritizuje EU za fiskální politiku, kterou je podle něj třeba změnit.

Premiér Conte nicméně ujišťuje, že nechce vůči EU postupovat konfrontačně a že v případě, že obě strany koaliční vlády nenajdou řešení, rezignuje na post premiéra.

Salvini i Di Maio potvrdili, že se budou snažit nalézt kompromis a povedou s Bruselem dialog.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.