Proč se Japonsko nebojí robotů?

V Japonsku vidí robotizaci jako příležitost. Ztráty míst se tolik neobávají. Obavy ale budí růst nerovností v důsledku robotizace.

Gillian Tettová pro Financial Times vysvětluje, proč je Japonsko vedoucí velmocí v robotice a automatizaci bere jako příležitost.

Na úvod Tettová připomíná, že McKinsey vydala svou další zprávu o budoucnosti práce, tentokráte s dopadem na ženy. Zaznělo varování, že automatizace postupuje velice rychle a že až 160 milionů žen by mohlo kvůli tomu ztratit práci.

McKinsey nicméně uvedla, že také řada nových pracovních míst vznikne. Tohle už ale nikdo neslyší, bojí se Tettová. Žijeme v době, kdy jsou lidé i politici vyděšeni z automatizace a z toho, že zničí pracovní místa. Je to možná jeden z faktorů, který pomáhá nárůstu populismu.

Proto je potřeba se podívat na zemi, kde roboti neděsí: Japonsko. Tettová přiznává, že pozitivita debaty o automatizaci v Japonsku ji překvapila.

Japonští pracovníci mají společné obavy s americkými: že roboti navýší nerovnost. Ale podstatně méně si myslí, že robotizace povede ke ztrátě pracovních míst a v robotické ekonomice vidí především nárůst efektivnosti.

Japonci jsou na roboty pyšní, jsou zemí, kde je nejvíce robotů v poměru k pracovníkům. Japonci mají zkrátka roboty rádi.

První důvod je zřejmý, Japonsko je v robotice hodně napřed, cítí se v tom silné v kramflecích. Navíc japonská kultura (manga například) zobrazuje roboty jako přátele lidí. Anglosaská kultura je jiná, najdeme příklady přátelských robotů, ale i děsivých kyborgů, stačí si vzpomenout na Terminátora.

Třetí důvod je katastrofální japonská demografie. I proto začaly japonské firmy nabírat ženy, jen tak mimochodem, Tettová upozorňuje, že zaměstnanost žen je dneska v Japonsku vyšší než v USA. V Japonsku panuje velké nepřátelství vůči imigraci, takže zbývají – roboti.

Velkým tématem je sociální zajištění. Většina Japonců se domnívá, že vláda by se měla postarat o to, jak zmírnit dopady automatizace a že to nelze přenechat na jednotlivci. V Japonsku stále panuje relativně silná koheze společnosti. V USA ovšem většina lidí očekává, že vláda se nepostará a že vše spadne jen na daného člověka. To je recept na úzkost, hodně amerických problémů dneška přímo souvisí s tím, že lidé z deindustrializovaných regionů mají pocit, že byli opuštěni.

Tettová se na konci článku zamýšlí nad tím, co se stane v dalších zemích, třeba v Itálii, kde také prudce klesá míra porodnosti. Nebo zda americká vláda nakonec začne vytvářet nějakou sociální síť. Japonsko má zkrátka výhodu nad jinými zeměmi v tom, že je nejen v robotice na špici, ale má k ní i jiný přístup. Vidí, že roboti mohou zemi pomoci ekonomicky růst, i když se populace zmenšuje.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.