Írán může destabilizovat „nový ropný normál“

Jak spolu souvisí „nový ropný normál“ a omezení íránské ropy na světovém trhu?

Nick Butler píše pro Financial Times o vývoji na ropném trhu.

Navzdory útokům na tankery v oblasti Perského zálivu byl dopad na ceny zatím mírný, píše Butler. Na jaře roku 2014 stál barel přes 100 dolarů, ale už delší dobu se pohybuje kolem současné úrovně – 65 dolarů za barel ropy Brent. Pro řadu firem i zemí, které se z hlediska velké části svých příjmů musejí spoléhat na ropu, to není příznivá zpráva.

Butler rozebírá, které faktory stojí za momentální cenou, o které hovoří jako o „novém normálu“.

Globální poptávka roste pozvolna, asijská poptávka kompenzuje evropský pokles. Významným faktorem je čínská poptávka, neboť čínské importy tvoří 20 % světových. Ale právě pochybnosti o čínské ropné poptávce jsou jedním z faktorů poklesu ceny ropy.

Nabídka se zvětšuje hlavně díky americké břidlici, jen v posledních čtyřech letech to bylo pět milionů barelů za den.

Klesající náklady umožnily rozjet řadu dalších investic.

Politické události (Venezuela, Írán) krátkodobě posílily spekulace a na ropném trhu vyvolaly volatilitu, ale šlo skutečně jen o krátkodobé výkyvy.

Ropné země potřebují většinou vyšší ceny ropy. Například Saúdská Arábie by pro vyrovnaný rozpočet potřebovala cenu kolem 80-85 dolarů za barel. Výpadek Íránu je vítanou možností, jak více těžit a Írán nahradit.

Zatím platí velmi mírné kvóty OPEC, pokud by země OPEC chtěly významněji navýšit cenu, musely by omezit těžbu podstatně víc než nyní.

Všechny tyto faktory tvoří dohromady pásmo, v němž se nyní cena ropy pohybuje, a to navzdory útokům na tankery v Perském zálivu.

Nebezpečí představuje Írán a americká snaha ho zcela vyřadit z trhu. Trhy zatím ignorovaly riziko, že by Čína či Indie podlehly americkému nátlaku a přestaly od Íránu kupovat ropu. Očekávají, že výpadek Íránu nahradí jiné země.

Pokud Írán ustoupí americkému tlaku a bude vyjednávat, může obnovit dodávky během velmi krátké doby, tvrdí Butler (na rozdíl od Venezuely).

Nový normál se udrží jen tehdy, pokud bude íránská těžba ropy silně omezená.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.