Německé přímé investice v Rusku vyrostly o třetinu

V prvním čtvrtletí se jednalo o částku 1,76 miliard eur, které německé firmy vložily do ruské ekonomiky.

Německé firmy zvyšují svoje investice v Rusku. V prvním čtvrtletí roku 2019 se objem čistých přímých investic pohyboval na částce 1,76 miliard eur. Jedná se o třetinu vyšší číslo, než tomu bylo před rokem. Informovala o tom Německo-ruská komora vnějšího obchodu.

V roce 2018 dělaly přímé investice z Německa do ruské ekonomiky celkem 3,2 miliard eur. To je rekordní číslo za posledních deset let. Německé firmy „bez ohledu na slabou konjukturu“ i nadále důvěřují ruskému trhu, řekl k tomu předseda Komory Matthias Schepp.

Podle zjištění Komory z června letošního roku, kterého se zúčastnilo 141 německých firem se na investiční klima v Rusku negativně promítl případ zatčení zakladatele investičního fondu Michaela Calviho. 41 % dotázaných firem tento názor sdílelo. Nicméně 96 % z firem připustilo, že se na jejich ochotu investovat v Rusku konkrétně nepromítne.

87 % dotázaných si přálo, aby kancléřka Angela Merkelová dělala aktivnější obchodní politiku s Ruskem. Ve vzorku 141 firem stály přitom protiruské sankce tyto firmy asi 1,1 miliard eur ztrát.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.