Italská opozice chce vyjádřit nedůvěru Salvinimu

Demokratická strana vnímá jako nepřijatelné a nedostatečné to, že Salvini osobně nevysvětlil financování své strany v Senátu.

Italská opoziční Demokratická strana požaduje hlasování o nedůvěře vicepremiérovi vlády Matteo Salvinimu. Záminkou ke kroku opozice se stalo Salviniho odmítnutí odpovědět na otázku, zda jeho strana Liga vyhledávala ruské financování.

Na středečním jednání vicepremiér nechal, aby za něj odpovědi pro italský Senát přednesl premiér Guiseppe Conte, který Salviniho podpořil. Conte také řekl, že na otázky kolem vicepremiérovy cesty do Ruska v říjnu nemá Salvini žádné odpovědi. Salvini prý měl v Moskvě diskutovat získání milionů eur prostřednictvím tajné ropné dohody.

Demokratické strana vnímá toto vysvětlení za nedostatečné a označila za nepřijatelnou skutečnost, že Salvini na místě chyběl. Mezitím jednání v Senátu opustili zástupci koaličního partnera Ligy Hnutí pěti hvězd v momentě, kdy se Conte ujal slova. Absence byla vyjádřením protestu proti absenci Salviniho, jak řekl vicepremiér Luigi Di Maio. Ovšem samotní senátoři za Hnutí pěti hvězd tvrdili něco jiného: jejich odchod měl souviset s Conteho souhlasem ohledně kontroverzní vysokorychlostní železnice.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.