Trump slibuje odvetu Francii: naše firmy si smíme danit jen my!

Nová digitální daň Francie vyvolala kritiku USA. Americký prezident nazval daň bláznovstvím a americké víno lepší než to francouzské.

Americký prezident Donald Trump slibuje, že přikročí k odvetě za francouzský digitální zákon. Ve svém prohlášení Trump řekl, že využije podstatnou reciproční akci „vůči Macronově bláznovství“. USA věří, že nový francouzský digitální zákon nespravedlivě postihuje americké firmy jako je Apple, Amazon, Facebook a Google.

V prohlášení na twitterovém profilu Trump zdůraznil, že pokud by měl někdo tyto firmy zdanit, pak jsou to Spojené státy doma. „Vždy jsem říkal, že americké víno je lepší než francouzské,“ dodal k tomu Trump.

  • Psali jsme také.
  • Obchodními válkami v kontextu americké obchodní politiky se zabývá také poslední analytický pořad Ilony Švíhlíkové na multimediálním !Argumentu.

Francouzský digitální zákon cílí na firmy, které mají minimální obrat v hodnotě 750 milionů eur a digitální prodeje dosahují 25 milionů eur ve Francii a z konkrétních služeb online (například cílené reklamní kampaně).

Z Bílého domu dále zaznělo slovy Trumpova mluvčího Judda Deera, že kroky Francie ukazují na to, že Francie nerespektuje probíhající jednání o digitální dani v rámci OECD. USA nebudou „nečinně sedět a tolerovat diskriminaci vůči firmám se sídlem v USA“.

Přestože Trump naznačil směr, kterým by odveta mohla jít, problém nové daně v USA teprve vyšetřuje úřad obchodního reprezentanta. USA dovezly francouzské víno, piva a další alkoholické nápoje v hodnotě 2,1 miliardy dolarů. Z USA do EU se dováží kalifornské víno v hodnotě 469 milionů dolarů.

Mezi 24. a 26. srpnem se Trump a Emmanuel Macron mají sejít na jednání summitu skupiny G7 ve Francii.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.