Macron jednal se Sísím o Libyi

Francie podporuje příměří a dialog v Libyi, zatímco Egypt patří ke spojencům maršála Haftara a zároveň je důležitým nákupčím francouzských zbraní.

Francouzský prezident Emmanuel Macron jednal s egyptským protějškem Abdelem Fattáhem al-Sísím o situaci v Libyi. Macron podpořil „brzké“ příměří mezi oběma bojujícími stranami v Libyi.

Na tiskové konferenci s egyptským prezidentem Macron zdůraznil, že stabilita a mír jdou ruku v ruce s individuální důstojností a právním státem a nelze je oddělit od otázky lidských práv. Setkání dominovala otázka domácích egyptských problémů, tj. zneužívání moci.

Ovšem Francie patří také k největším dodavatelům zbraní pro Egypt. V posledních letech Egypt od Francie nakoupil vojenská letadla, lodě a vojenský satelit v hodnotě více než 1 miliardy euro a v roce 2015 se jednalo o dodávku dokonce v hodnotě 5 miliard, která obsahovala letadla Rafale, rakety a fregatu. Macron byl ve Francii kritizován za svoje mlčení vůči egyptským domácím problémům s lidskými právy.

Macron a Sísí ale jednali také o situaci v Libyi a podpořili plán OSN pro příměří a obnovení politického dialogu. OSN navrhuje, aby příměří začalo platit od 11. srpna, kdy začíná muslimský svátek, a volá po zahájení dialogu.

Francie se snaží o to, situovat se jako mediátor v Libyi a obává se, že situace zde destabilizuje oblast afrického Sahelu. Egypt je nejen sousedem Libye, ale je také klíčovým spojencem Chalífy Haftara, který v dubnu zahájil ofenzívu a snaží se o získání hlavního města Tripolisu. Při těchto bojích zahynulo asi 1100 lidí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.