Německá ekonomická čísla děsí

Zdá se totiž, že největší evropská ekonomika spadla do mínusu.

Reuters informuje o tom, že německý průmyslový výstup poklesl víc, než se čekalo. Pokles zasáhl především kapitálové statky. Vypadá to, že největší evropská ekonomika ve druhém kvartálu spadla do mínusu. Němečtí exportéři trpí obchodními spory mezi USA a Čínou.

Průmyslový výstup za jeden měsíc poklesl o 1,5 %, což je mnohem víc, než se očekávalo. Ekonomové hodnotí propad produkce jako „strašidelný“. Problémy ve zpracovatelském průmyslu navíc budou nejspíše pokračovat, a to kvůli obchodním sporům mezi USA a Čínou. Na Německo, které má s oběma zeměmi intenzivní obchodní vztahy, tak tento spor dopadá disproporčně velmi silně.

Čtvrtletně se průmyslový výstup propadl o 1,8 %, pokles zaznamenalo i strojírenství a výroba aut. Kleslo i stavebnictví i energetika.

Na druhé straně tu jsou průmyslové zakázky, které naopak očekávání překonala. Ministerstvo ovšem tlumí očekávání s tím, že tento sektor ještě nedosáhl obratu. Objevuje se podezření, že německé HDP v 2. kvartálu pokleslo. Zpracovatelský průmysl je tak slabým místem německé ekonomiky.

Německá vláda očekává, že tento rok ekonomika poroste jen 0,5 %, ale pro rok 2020 jsou už očekávání vyšší, k 1,5 %.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.