Moskva a Minsk se dohodly na vyšší ceně za tranzit ropy

Zvýšení má být první etapou kompenzace za nedávné problémy se znečištěnou ropou z Ruska.

Bělorusko a Rusko se v úterý dohodly na zvýšení cen tranzitu ropy přes území Běloruska o 3,7 %. Zvýšení ceny je spojené s tím, že došlo ke snížení objemu přepravované ropy ropovodem Družba kvůli jejímu znečištění, uvádí ruská mutace Deutsche Welle.

Nový tarif za tranzit ruské ropy bude platit od 1. září. Obě strany se také dohodly na tom, že později vyhodnotí situaci za rok 2019 a na základě toho určí nové tarify za tranzit. Zvýšení o 3,7 % tak má podle běloruské ropné společnosti Belněftěchima být jen první etapou revize tranzitních poplatků přes Bělorusko.

Zvýšení těchto poplatků je spojeno s problémy s dodávkami ropy z Ruska během jara, kdy se do ropovodu dostala znečištěná a nepoužitelná ropa. Tím pádem se nedosáhlo odpovídajícího objemu tranzitu. Běloruská strana na konci června navrhovala zvýšit tarif o 21,7 % právě v souvislosti s tímto problémem. Vicepremiér Ruska Dmitrij Kozak na to ale tehdy reagoval s tím, že požadavek na kompenzaci je spravedlivý, ale nikoliv v takovém rozsahu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.