Hnutí pěti hvězd může ztratit až polovinu mandátů

Předčasné parlamentní volby v Itálii nejspíš hnutí značně politicky oslabí.

S možností předčasných parlamentních voleb čelí nyní Hnutí pěti hvězd v Itálii tomu, že přijde až o polovinu svých parlamentních mandátů, píše Politico. Strana navíc omezuje své poslance v tom, že mohou sloužit jenom dvakrát za sebou jako poslanci a současnému lídrovi hnutí Luigi Di Maiovi nejspíš hrozí vyhazov z vedení strany.

Ovšem konec kariéry hrozí i současnému předsedovi parlamentu a lídrovi levicové frakce v hnutí Robertu Ficovi. Totéž platí i o Riccardu Fraccarovi, který se ve vládě stará o vztahy s parlamentem. Fraccaro ale řekl, že pravidlo musí platit navzdory osobní cti.

V pondělí se mají předsedové parlamentních stran sejít, aby diskutovali o návrhu hlasování o nedůvěře vůči premiérovi Giuseppe Contemu.

Ve Hnutí pěti hvězd se také diskutuje možnost udělení určité výjimky pro dvě volební období, a to vzhledem k tomu, že současná vláda nevydržela ani 14 měsíců. Ne všichni jsou ale pro.

Hnutí je podle posledních průzkumů veřejného mínění na třetím místě a má zhruba polovinu podpory, kterou má strana Liga. Deník Corriere della Sera předpokládá, že by Hnutí po volbách mohlo mít něco mezi 88 až 122 mandáty (nyní jich má 216).

Ve straně se uvažuje o tom, že by v jejím čele stanul cheguevarovský politický romantik Alessandro Di Battista, který se od současného lídra Di Maia odlišuje neformálním stylem. V parlamentu Di Battista slouží poprvé. Druhou možností je pak i současný premiér Giuseppe Conte, i když jeho podpora pro železnici Turín-Lyon, Conteho vyhlídky oslabuje. Hnutí je totiž proti výstavbě tohoto sporného železničního spojení.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.