Pentagon varuje před rostoucím vlivem Číny na Blízkém východě

Rostoucí vliv Číny v regionu může oslabit vojenský vliv USA v oblasti.

Z Pentagonu zaznívají obavy, že Čína může svůj ekonomický vliv vyjádřený například investicemi využít k posílení své pozice na Blízkém východě. Pentagon se prý také obává krádeží duševního vlastnictví.

Pentagon tvrdí, že Čína investuje do regionu v rámci svého projektu Jeden pás, jedna stezka. USA sice uznávají, že některé investice mohou být prospěšné, jiné ale mohou „zamlžit“ možné negativní dopady, plus mohou ohrozit společné vojenské operace USA.

Čínské firmy, varuje Pentagon, se také snaží v regionu prodávat své zbraně.

Příkladem čínského angažmá jsou investice v Izraeli, a to do přístavů. Čínská firma Sinopec také aktivně spolupracuje se Saúdskou Arábií, s firmou Saudi Aramco. Ekonomická zóna Suezského kanálu je další velkou čínskou investicí.

Na Džibuti už je čínská námořní základna a Čína se dál snaží posílit svou přítomnost v této zemičce s klíčovou strategickou polohou, píší FT.

Čína také projevila zájem o podíl na rekonstrukci Sýrie, a to v době, kdy politická nejistota v této zemi investory odrazovala. Dalším cílem čínských investic může být Jemen.

USA se tak podle Pentagonu musejí více zamýšlet nad tím, jak tváří v tvář tomuto vývoji ochrání své technologie, jedním z příkladů je Turecko, které bylo odříznuto od stíhaček F-35.

Expert na oblast Blízkého východu Jon Alterman říká, že USA a Čína vnímají Blízký východ zcela odlišně. USA tento region prý stále vidí očima studené války, jako země, kde vlaje buď modrá, nebo červená vlaječka.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.