Rusko může zažít dramatický dopad kvůli změně klimatu

Představitel Jakutska má velké obavy z rostoucích teplot, které se v Rusku zvyšují rychleji než jinde.

Ruská federace zaznamenává nárůst teplot. Představitel arktické oblasti Jakutska varuje před dramatickými dopady na region, píší Financial Times. Nárůst teplot převyšuje globální průměry, v arktických oblastech začíná tát permafrost. Rusko zažívá obrovské požáry, ale i velké povodně.

Ajsen Nikolajev, hlava Jakutska, tvrdí, že již nyní jsou dopady velmi dramatické a to „jsme ještě bezesporu nezažili všechno“. Je ovšem pravda, že klimatická změna může pro Jakutsko mít i příznivý dopad v otevření tzv. severní námořní cesty.

Jakutsko je největší ruský region, žije v něm ovšem jen milion lidí. Těží se tu diamanty a další drahé kameny. Asi 40 % regionu přitom leží uvnitř Polárního kruhu. Letní teplota byla o šest stupňů vyšší než průměry v minulých obdobích. Teplota se celkově navýšila o 2,5 stupně.

Tání permafrostu znamená, že vznikají krátery a propadají se budovy, jejichž základy spočívaly právě ve věčně zmrzlé půdě. Oteplování může i za obrovské požáry, které zasáhly část Sibiře. Záplavy v Irskutsku vyvolaly hněv místních občanů vůči úřadům.

Vladimir Putin v minulosti byl spíše skeptický k tomu, že globální oteplování je dílem člověka. Nyní přiznal, že teplota v Rusku roste rychleji než globálně, a že je potřeba porozumět tomu, jak je vhodné reagovat.

Rusko ovšem podpořilo Pařížskou klimatickou dohodu. Kvůli rozsáhlé těžbě plynu a ropy je ovšem čtvrtým největším emitentem CO2.

Nikolajev apeloval na odpovědnost jednotlivých zemí, ale s tím, že vše na naší planetě je propojeno. Pro Rusko je ovšem velkou šancí využití severní námořní cesty. Arktická cesta je mnohem lepší než dlouhá jižní, vedoucí i přes Suez. Pro Jakutsko by to mohla být velká výhoda, neboť právě hranice tohoto regionu tvoří skoro polovinu Arktické cesty.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.