Chorvatsko protestovalo proti připomínkám italské okupace

Záhřeb předal protestní nótu italskému velvyslanci v zemi v souvislosti se stým výročím italské okupace Rijeky.

Chorvatské ministerstvo zahraničí a evropských záležitostí předalo protest italskému velvyslanci v zemi. Chorvatsko v něm silně odsoudilo vybudování sochy italského protofašisty Gabriela D’Annunzia v Terstu. D’Annunzio v září 1919 vyhlásil nezávislý stát v Rijece s názvem Italská administrace pro Carnaro.

V souvislosti s tím došlo i k dalšímu incidentu. V severochorvatském městě Rijeka se objevila historická vlajka Italského království na místním bývalém guvernérském paláci, dnes muzeu (na obrázku). Vyvěšení vlajky mělo místním občanům připomenout stoleté výročí okupace Itálií. Podle italského novináře Cristiana Puglisiho je za akcí záhadná skupina s názvem Gli Idraulici (Instalatéři), která vydala prohlášení, že jejich akce si připomíná stoleté výročí Rijeky pod vedením polovojenské skupiny, které velel italský básník, dobrodruh a protofašista Gabriele D’Annunzio. Skupina chtěla prý ukázat, že jsou zde stále Italové, kteří se nevzdávají.

„Netolerujeme provokace…nikomu nedovolíme, aby narušoval právní řád naší země a zpochybňoval její důstojnost,“ reagoval na událost chorvatský premiér Andrej Plenković.

Ilustrační foto: Autor – Elekes Andor, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50010454 (bývalý guvernérský palác v Rijece)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.