Rakouští Svobodní si zvolili nového předsedu

Novým předsedou strany se jen 15 dnů před předčasnými volbami stal poměrně nepřekvapivý kandidát.

Norbert Hofer se drtivou většinou 98 % stal novým předsedou rakouských svobodných. Jeho cíl je učinit z FPÖ nejsilnější rakouskou stranu. V Rakousku se na konci září konají předčasné volby.

Po tzv. Ibiza skandálu odstoupil dlouholetý předseda Strache. Nyní stranu oficiálně vede Hofer. Strache se sjezdu strany v Grazu neúčastnil.

Sjezd Svobodných se konal pouhých 15 dnů před volbami.

Hofer si kladl velké ambice. Svobodní by se neměli spokojit s druhým místem, cílem je získat 35 % hlasů. Podle aktuálních průzkumů jsou ovšem Svobodní od těch ambiciózních cílů dosti vzdáleni. Prognózy jim dávají 20 %, tedy o šest procentních bodů méně než před dvěma lety.

Hofer posílil svou pozici, protože si nechal schválit rozšíření své moci. Bude moci vylučovat i jednotlivé členy. Není možné poškozovat stranu, říká k tomu Hofer, je potřeba reagovat rychle a rozhodně.

Tím Svobodní reagují na požadavek bývalého kancléře Kurze, který po svém bývalém koaličním partnerovi chtěl, aby se ohradil proti pravicovým extrémistům. Hofer si také přeje pokračování koalice s ÖVP (Österreichische Volkspartei – Rakouská lidová strana).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.