Ceny ropy jdou nahoru. Útoky drony snížily saúdskou produkci na polovinu

Útok ukázal, jak snadno lze ohrozit nabídku a bude hlavním faktorem determinujícím cenu v krátkém období.

Při otevření trhů šly ceny ropy nahoru až o 20 % na 71 dolarů za barel, informují Financial Times. Útoky snížily na poloviny produkci klíčového ropného producenta, Saúdské Arábie. Očekává se, že kapacita země bude pod svým maximem řadu týdnů.

Útoky znovu ukázaly rizika na energetickém trhu, není jasné, kdy se podaří obnovit produkci Saúdské Arábie, k 9,8 milionům barelů za den.

Ztráta pěti milionů barelů za den je největší výpadek kvůli jednomu útoku. Je to pět procent globální poptávky.

Útok ukázal, jak snadno lze ohrozit nabídku a bude hlavním faktorem determinujícím cenu v krátkém období. Pod tlakem se mohou ocitnout zejména asijské země, které jsou velkými importéry, na prvním místě Čína.

Před otevřením trhů tweetoval americký prezident, že pokud bude třeba, uvolní nouzové ropné zásoby.

Saúdové ujišťují, že dostanou ropu na trhu rychle, neboť zprovozní svou volnou kapacitu. Ale velikost útoku zpochybňuje, že by vše mohlo být vyřešeno tak rychle. Útok na zpracovatelské centrum ropy je velice závažné, protože právě zde se zpracovává 70 % ropy království.

I když se ovšem Saúdům podaří rychle obnovit dodávky, pak geopolitické napětí hned tak nezmizí – investoři a obchodníci se již nyní obávají odvety ze strany Iránu, či USA. Mezinárodní energetická agentura i americká energetická agentura potvrdily, že mají velké zásoby ropy.

Citigroup neočekává dramatický vývoj, domnívá se, že strategické rezervy jsou celkově značné a Saúdové mají volné kapacity na navýšení těžby. Očekávají navýšení ceny v rozmezí 5-10 dolary za barel, což je nemilé, ale žádné katastrofa.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.