Gazprom zatím otálí s využitím ukrajinského tranzitu plynu

Objem plynu přes plynovod OPAL se snížil. Gazprom zatím čeká na to, jak se budou vyvíjet trojstranné rozhovory v Bruselu.

Operátor německého plynovodu OPAL informoval už 13. září o tom, že dostal příkaz od německé Federální agentury pro sítě o omezení přístupu k plynovodu pro ruskou firmu Gazprom. Rozhodnutí bylo v souladu s verdiktem Evropského soudního dvora. Rozsudek zrušil rozhodnutí Evropské komise, které umožňovalo Gazpromu využívat velký díl z celkové kapacity plynovodu OPAL, který má roční kapacitu na 36 miliard kubických metrů plynu a vede z německého Greifswaldu na hranice s ČR.

Přístup Gazpromu k plynovodu bude snížen: půjde o 12 miliard kubických metrů za rok. Faktické snížení objemu plynu pro Gazprom začalo platiti 14. září a 15. září byl objem plynu v plynovodu 25 milionů kubických metrů za den. Ve stejnou dobu se zvýšila kapacita plynu protékajícího druhým německým plynovodem NEL, a to o 11 %. Oba plynovody jsou pokračujícími distribučními větvemi plynovodu Severní proud.

Tím pádem se tranzit přes plynovod Severní proud snížil během víkendu jen na 17,7 milionů kubických metrů plynu za den. Využití dalších plynovodů – Jamalu-Evropa (přes Bělorusko a Polsko) a tranzit přes Ukrajinu se ale nezměnilo. Jamal jede na plnou kapacitu. Tranzitní plynovod přes Ukrajinu má stále rezervy pro průtok.

K tomu, aby Gazprom nemusel zvýšit tranzit přes Ukrajinu, bude muset snížit rychlost vstřikování plynu do evropských plynových zásobníků, míní expert firmy Fitch Dmitrij Marinčenko. Firma letos oznámila, že chce v Evropě vytvořit rekordní zásoby plynu. Nakolik je tento cíl splněn, není zatím jasné.

Nicméně i tak bude muset při zmenšení objemu plynu v plynovodu OPAL Gazprom sáhnout na ukrajinský tranzit, v opačném případě bude muset obětovat svoje prodeje v Evropě, což je v rozporu s jeho nynější politikou.

Tento týden budou v Bruselu opět probíhat trojstranné rozhovory o tranzitech ruského plynu přes Ukrajinu dál do Evropy. V prosinci současná dohoda o tranzitech vyprší. Marinčenko připouští, že Gazprom zatím s využitím ukrajinského plynovodu nepočítá vzhledem k očekávání rozhovorů.  V případě, že rozhovory půjdou konstruktivně, pak se očekává, že ruská strana začne využívat také ukrajinský tranzit a objemy plynu zde zvýší, míní expert.

Je tu ale možnost, že EU a Ukrajina zaujmou tvrdé postoje. Tehdy by ruská strana mohla odmítnout verdikt Evropského soudního dvora (podobně jako odmítla stockholmskou arbitráž s pokutou 2,6 miliardy dolarů) a dojde tak k vyostření situace.  Marinčenko nevylučuje, že evropské rezervy Gazpromu pak budou kompenzovat ztráty v objemech plynovodu OPAL, jen aby nemusel být zvýšen tranzit přes Ukrajinu.

Na rozhovory o obnovení dohody zůstalo ještě 3,5 měsíců. Gazprom ztratil možnost využít kapacitu Severního proudu o 4 miliardy kubických metrů plynu. Využít plyn v zásobnících je podle odborníků lepší v době, kdy je jeho cena vyšší.  Jak Marinčenko míní, zhodnotit možnou reakci Gazpromu na situaci kolem plynovodu OPAL se v daný moment ještě nedá.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.