Jazzové okénko Jana Schneidera: My Favourite Things. Čtyřikrát jinak

Jan Schneider si na dnešní neděli připravil snad trochu monotématicky hned čtyři různé verze jedné skladby.

Dnes budu monotématický, ale jednou to zase přijít muselo. Tentokrát jde o mé oblíbené věci. Oscar Hammerstein II. o nich napsal veselý textík do filmu „Sound of Music“ (romantický příběh, který končí úprkem před nacisty): My Favorite Things na melodii Richarda Rodgerse zpívá guvernantka Julie Andrewsová (pozadí obou slavných muzikálových tvůrců pěkné prozrazují například ty „šnitsl vit núdls“). Film coby adaptaci broadwayského muzikálu z roku 1959 natočil Robert Wise v roce 1965.

Sarah Vaughanová ovšem posouvá píseň “My Favorite Things” do nádherně vážné polohy, kam melodie ve skutečnosti patří,  kultivovaně a s noblesou, která dokazuje, že Sarah byla zjevem naprosto mimořádným. Její zpěv byl bez manýr a přehánění, plně soustředěný, skvostný – stejně jako kdysi v pražské Lucerně, zážitek to je nezapomenutelný. Zde ji doprovází kytarista Mundell Lowe a kontrabasista George Duvivier.

Pak se ovšem do tohoto hudebního tématu zamiloval John Coltrane a začaly se dít věci. Já si ale dovolím upozornit na méně známou, avšak o nic méně vypovídající verzi této skladby, kde kromě Johna Coltranea hraje další mystik, Eric Dolphy (flétna), za doprovodu velmistra bicích nástrojů Elvina Jonese (zde je dobře patrné, proč byl tak uznáván), výtečného kontrabasisty Reggie Workmana a nerozlučného pianisty Mc Coy Tynera.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.