Seehofer varuje před novým vzedmutím migrace

Spolkový ministr vnitra nechce, aby se opakoval rok 2015 a požaduje větší nasazení zemí EU při řešení migrace.

Tagesschau informuje o nových krocích německého ministra vnitra, Horsta Seehofera. Snaží se vyřešit uprchlickou politiku, čímž prý vytváří v CDU/CSU neklid. Seehofer požaduje větší nasazení zemí EU, jinak se bude opakovat rok 2015.

Seehofer varuje vzhledem k rostoucímu počtu migrantů na řeckých ostrovech před další uprchlickou vlnou (jako v roce 2015). Je prý potřeba více pomáhat u ochrany vnějších hranic, tvrdí Seehofer. A varuje, že pokud se tak urychleně nestane, pak může dojít k ještě větší migrační vlně než v roce 2015. Seehofer zároveň uvedl, že bude pracovat s novou šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, aby „se rok 2015 neopakoval“.

Seehofer ale také chce, aby členské země dělaly víc pro Turecko. Německý ministr vnitra uvedl, že „Turecko toho dělá při přijímání uprchlíků velmi mnoho“. Což je také v německém zájmu, a proto je potřeba spolupráci s Tureckem posílit. Seehofer také uvedl, že on sám nemůže rozhodovat o navýšení prostředků (6 mld. eur) pro Turecko, ale chce, aby turecké úsilí bylo náležitě oceněno.

Seehofer ovšem vyvolává nesouhlas i ve vlastní straně. Například jeho plán, aby Německo přijalo každého čtvrtého uprchlíka ze Středozemního moře, čelil stranické kritice. Jeho přechodné řešení se může stát trvalým, kritizují zástupci CDU. Kritici z řad CSU opakují, že cíl EU musí spočívat v tom, aby zachráněné vrátila na africké pobřeží.

Seehofer se ovšem netěší podpoře z Bruselu. Eurokomisař Dimitris Avramopoulos Seehoferovu kritiku odmítá. Rozdělování uprchlíků vidí jako téma, ke kterému Německo přispělo. Kromě boje proti pašerákům vidí jako cíl také zachraňovat lidi a vytvářet cesty pro ty, kteří ochranu potřebují.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.