Odchod vojsk z Donbasu byl odložen

Ukrajinská strana oznámila, že stažení vojsk, které je jednou z podmínek summitu normandské skupiny, se konat nebude.

Ministr zahraničních věcí Vadim Pristajko v pondělí oznámil, že došlo k odložení stahování vojsk z Donbasu, a to kvůli narušení příměří. Původně mělo stahování sil začít v úterý 8. října. Jako důvod uvedl Pristajko ostřelování oblasti Petrovskoje a Zolotoje z 5. října. Informace o ostřelování potvrdil Kyjev i představitelé donbaských „národních republik“. Obě strany se z odstřelování obvinily navzájem.

Pristajko řekl, že podmínkou oboustranného stahování vojsk a techniky je sedmidenní příměří. Nyní je nutné znovu vyčkat, zda další týden proběhne bez střelby. Ovšem představitelé obou donbaských republik s tím nesouhlasí. Podmínky příměří prý v tomto případě neplatí.

Kontaktní skupina pro řešení konfliktu na Donbase odsouhlasila 1. října přesný program odsunu vojenských sil. Tento proces měl začít 7. října. Přitom stažení vojsk v oblasti Zolotoje a Petrovskoje je jednou z podmínek pro realizaci summitu v normandském formátu – kromě souhlasu s tzv. Steinmeierovovým vzorcem a výměnou zajatců. Tyto dohody ovšem kritizoval exprezident Ukrajiny Petro Porošenko a jeho podporovatelé, strana Vlast Julie Tymošenkové i další. Protestující vyzývají kyjevskou vládu, aby nepřijala Steinmeierovův vzorec a nestahovala se vojensky z Donbasu. Obojí považují kritici a protestující za „kapitulaci“. Představitel vládní strany Služebník národa k tomu řekl, že odmítnutí mírových rozhovorů povede k izolaci Ukrajiny.

Ilustrační foto: Autor – Ministry of Defense of Ukraine – Artillery training, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54964160

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.