Bulharsko a Ukrajina si stěžovaly na Macrona

Francouzský prezident zvedl Sofii a Kyjev ze židle výrokem o „nelegálních bulharských a ukrajinských sítích“ v oblasti migrace a práce.

Ukrajina a Bulharsko si podle informací Politico formálně stěžovaly na výroky francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o „ilegálních bulharských nebo ukrajinských sítích“, které se týkaly sítě migrantů ve Francii. Pro konzervativní časopis Valuers Actuelles Macron řekl doslova: „Raději bych zde měl lidi, kteří legálně přicházejí z Guineje nebo z Pobřeží slonoviny (…) než bulharské nebo ukrajinské nelegální sítě.“

Macron dále kritizoval politiku EU, která umožňuje na pracovní pozice vysílat pracovníky z jiné členské země. „Dávám přednost legální migraci, registrované, pod kvótami, na x let než skryté vysílané práci.“

Francouzský velvyslanec v Bulharsku bude tento týden povolán k vysvětlení. Bulharský velvyslanec v Paříži má předložit francouzské vládě protestní nótu. K vysvětlení si francouzského ambasadora pozvalo i ukrajinské ministerstvo zahraničí, po setkání však sdělilo, že Macronova slova byla vytržena z kontextu.

Ilustrační foto: Autor – Estonian presidency of the EU, CC licence Wikicommons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.