Řecká svatba s čínským drakem. Prezident Si bude v Řecku prohlubovat spolupráci

EU a USA mají obavy, zatímco v Řecku se chystá podepsání řady dohod mezi Pekingem a Aténami.

Čínský prezident Si Ťin-pching v neděli 10. listopadu přiletěl na třídenní návštěvu Řecka. Podle hongkongského listu South China Morning Post je oficiálním cílem návštěvy prohloubení spolupráce mezi Čínou a Řeckem „ve všech sektorech“.

Vedle setkání s řeckými představiteli by měl prezident Si v Řecku podepsat několik dohod o spolupráci v oblasti vzdělávání, dopravy a energetiky. Řecký ministr zahraničí Nikos Dendias před návštěvou čínského lídra řekl, že vztahy s Řeckem jsou pro Čínu priorita. „Přišli a investovali zde, když ostatní zůstali mimo“, prohlásil Dendias v souvislosti s čínskými investicemi v době krize.  V řeckých pro-vládních novinách To Vima se píše o „svatbě s čínským drakem“ a o „smršti podepsaných dohod“.

Noviny připomínají, že před krátkou dobou byl řecký premiér Kiriakos Mitsotakis v Číně, kde vedl delegaci asi 60 podnikatelů, a že Řecko je k Číně vstřícné, zatímco v EU a v USA rostou obavy.

Řecko na vztazích s Čínou pracuje více než deset let. Iniciativa začala v době, kdy řecká konzervativní vláda v roce 2008 podepsala dohodu o prodeji kontejnerového přístavu Pireus čínské firmě Cosco za 600 milionů euro. Vedle toho se Řecko také připojilo k čínské infrastrukturní iniciativě Jedno pásmo, jedna stezka.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.