Summit normandské čtyřky bude 9. prosince v Paříži

Všechny čtyři země potvrdily účast na summitu o Ukrajině v Paříži. Očekávají se konkrétní výstupy, což prověří možnosti nového ukrajinského prezidenta.

Summit normandské čtyřky se bude konat 9. prosince v Paříži, oznámila v pátek administrativa prezidenta Emmanuela Macrona. Summit Francie, Německa, Ukrajiny a Ruska se sejde, aby našel nové pořadí kroků pro naplnění minských dohod, které mají vést k ukončení konfliktu na Ukrajině.

Úřad německé kancléřky Angely Merkelové konání summitu potvrdil hned po Paříži, pak souhlasil i Kyjev, Rusko s potvrzením summitu otálelo, neboť trvá na splnění předběžných podmínek ještě před summitem. Schůzku nakonec mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov potvrdil v pondělí.

Rusko určilo jako podmínku konání summitu podpis Steinmeierova vzorce a odchod vojsk z oblasti Zolotoje a Petrovskoje na Donbasu. Obě podmínky jsou nyní splněny. Ruská FSB během víkendu oznámila, že ukrajinské straně předá tři ukrajinské lodě, které byly zabaveny před rokem.

Podle odborníků bude problémem otázka autonomie Donbasu a její ústavní zakotvení. Rusko přitom podle tvrzení politologa Alexandra Guščina nebude v rámci summitu spokojené s pouhými symbolickými kroky.

Očekává se, že Rusko i jeho západní partneři budou chtít před začátkem summitu znát konkrétní rámce dohody. Volodymyr Zelenskij je nyní v situaci, kdy summit potřebuje, aby legitimizoval svoji zahraničněpolitickou i domácí pozici, na druhé straně však pro něj bude obtížné nabídnout něco konkrétního, aniž by vyvolal v nacionalisticky naladěné části ukrajinské elity „řeči“ o kapitulaci.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.