Jeremy Corbyn odhalil nejlevicovější manifest britské Labour

Nový manifest představuje sadu radikálních politik – od znárodnění, po vyšší daně na velké firmy, peníze na zdravotnictví, sociální péči, ale také investice.

Předvolební manifest strany zahrnuje i daň na ropné a plynové firmy, píší Financial Times.

Nová daň by měla pomoci „přechodu“ těchto odvětví na novou čistší ekonomiku. Nový manifest byl představen v Birminghamu a představuje sadu radikálních politik – od znárodnění, po vyšší daně na velké firmy, peníze na zdravotnictví, sociální péči, ale také investice.

Zástupci Labouristické strany upozorňují, že britské firmy, které těží ropu a plyn platí podstatně menší daně než v Norsku. Sektor je samozřejmě proti větším daním, a dokonce jeho představitelé tvrdí, že v rámci boje proti klimatické změně je lepší těžit vlastní zdroje než se spoléhat na import.

Manifest je také velice zelený a zahrnuje přechod k nízkouhlíkové ekonomice. Jeremy Corbyn tvrdí, že se jedná o nejradikálnější manifest k transformaci země za celé generace.

Strana také plánuje znárodnění a větší daně pro velké firmy, které mají sloužit ke zlepšení kvality veřejných služeb. Kromě toho bude také vznikat vlastnický fond – velké firmy předají postupně 10 % svého jmění zaměstnancům. Znárodnit by se měly vodovodní společnosti, železnice, pošta a další.

Labouristé zatím v průzkumech zaostávají za konzervativci, i když Corbyn stále doufá, že se mu podaří vytvořit příští vládu.

Ilustrační foto: Autor – Chatham house

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.