Zlato je stále atraktivnější

V časech deglobalizace se dají očekávat propady cen aktiv, což povede k větší atraktivitě zlata.

Pro Financial Times píše Rana Forooharová o tom, že ukládání zlatých cihel centrálními bankami je významný jev.

Nizozemská centrální banka nedávno vydala prohlášení, že pokud by došlo ke změnám v mezinárodním měnovém systému, zlato bude hrát důležitou úlohu. Zlato vzbuzuje důvěru, tvrdí Forooharová, a vytváří pocit bezpečí.

Investor Ray Dalio nedávno vyděsil obecenstvo jedné z konferencí Institutu pro mezinárodní finance, když hovořil o „úprku zlata“, prý kvůli americké fiskální pozici.

Jamie Dimon z JP Morgan varuje, že USA mají obrovské skryté závazky – v oblasti penzí a zdravotnictví. Takže se vracejí úvahy, že FED bude muset nechat navýšit svou bilanci, aby USA mohly svoje dluhy ufinancovat.

Pokud by zmizela důvěra v dolar, bude se hledat něco jiného – a co zbývá? Zlato.

Forooharová dokonce spekuluje, že nyní jsou americké akcie atraktivní právě z toho důvodu, kvůli kterému bude jednou tak poptáváno zlato.

Je známo, že výdaje americké vlády dramaticky překračují její příjmy. Objevují se názory, že USA jsou schopny dosahovat nějakých příjmů jen díky tomu, že dochází k nárůstu cen aktiv. A FED se podle toho zařídí, myslí si Forooharová, proto také dnes jsou ceny amerických akcií vysoko.

Jenže dlouhodobě tato politika podkope důvěru v dolar, tvrdí Forooharová. A je tu Čína. Již nyní nakupuje nejvíc zemního plynu a je jasné, že bude chtít, aby se ceny plynu i dalších komodit vyjadřovaly v její měně, v jüanu. Čína ovšem také pilně obchoduje v eurech, protože se snaží dostat Evropu na svou ekonomickou orbitu.

Dedolarizace Asie by podporovala názory Dalia. Podobně by tomu bylo s posunem k nedolarovému rezevnímu aktivu, ke zlatu.

I kdyby dolar oslabil a ztrácel důvěru, i tak mohou trhy být ještě „nahoře.“ Nicméně, varuje autorka, procházíme etapou deglobalizace. A jak nás učí historie, následují kolapsy cen aktiv. Není divu, že zlato je takový tahák.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.