Kartel OPEC sníží těžbu a přerozdělí kvóty

Nová dohoda znamená, že snížení produkce formátu OPEC+ bude 1,7 milionů barelů za den.

Formát OPEC + dospěl k rozhodnutí snížit těžbu a také přerozdělit snížení produkce. Na to tlačila Saúdská Arábie, která nesla hlavní tíži snížení těžby.

Na setkání v sídle OPEC ve Vídni bylo dohodnuto, že těžba se dál sníží o 500 000 barelů za den. Saúdský ministr pro energetiku princ Abdulazíz bin Salmán dal najevo, že jedním z cílů setkání bylo donutit některé členy, aby přestali podvádět a zavedli snížení produkce.

Princ Abdulazíz uvedl, že pro trhy a analytiky je klíčové, aby rozhodnutí OPEC+ byla důvěryhodná. Snížení těžby by mělo být rovnoměrněji rozloženo mezi zeměmi. Je tedy jasné, že OPEC mění těžební kvóty, což je vždy velice významné.

Nová dohoda znamená, že snížení produkce formátu OPEC+ bude 1,7 mb/d (milionů barelů za den). Saúdové šli příkladem již předtím, a proto těžili podstatně méně, než byla jejich kvóta 10,3 mb/d. Království podle údajů Bloomberg těžilo jen 9,8 mb/d. Jiné země jako třeba Angola nebo Mexiko nebyly schopny svou produkci udržet.

Nová dohoda je ovšem analytiky vnímána jako spíše manévr k tomu, aby se vykompenzovalo nadměrné snížení těžby Saúdů. OPEC + má problém s tím dodržovat snížení těžby, příkladem je třeba Irák, který místo snížení těžby ji dokonce navýšil.

Právě nová kvóta těžby pro Irák byla velkým tématem diskusí OPEC +. Zdá se ovšem, že tlak Saúdů uspěl a že princ Abdulazíz dostane, co žádal.

Rusko mělo také problém s dodržováním cíle těžby, ale OPEC se zároveň rozhodl, že velmi lehkou ropu (kondenzát) vyřadí z kvót. To přišlo Rusku vhod, neboť jejich ministr energetiky Alexandr Novak tvrdil, že právě kvůli kondenzátu těženému z polí zemního plynu, neplní Rusko svou kvótu.

Nové snížení bude platit v prvním kvartálu příštího roku. Pak se skupina OPEC+ opět sejde a na březnovém setkání probere další kroky.

Situace na trhu je napjatá, poptávka zpomaluje a roste nabídky z „rivalitních“ zemí. To by mohlo vést k tomu, že cena spadne pod 50 dolarů za barel a to by byla pro země OPEC velice nepříznivá zpráva.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.