Argentina škrtat nebude a začne jednat s věřiteli

Nový ministr ekonomiky Martin Guzmán odmítl škrty výdajů a chce konstruktivní vztah s věřiteli. Guzmán má úzké vztahy s Josephem Stiglitzem.

Argentina chce provést rozhovory s věřiteli, které by odložily její splácení dluhu. Vedle toho se země vyhne zvýšení výdajů, řekl nový ministr ekonomiky Argentiny Martin Guzmán. Ministr také konstatoval, že argentinská ekonomika, třetí největší v Latinské Americe, je „extrémně křehká“.

Podle Guzmána bude Argentina muset spíše překonat svůj „virtuální default“ prostřednictvím růstu, než že by vláda sáhla ke snížení výdajů státu. Současná dohoda mezi Argentinou a MMF podle Guzmána nefunguje a dohodu bude třeba znovu projednat. Guzmán už s MMF začal jednat s tím, že jeho přístup k politickým krokům nebude dogmatický. Argentina potřebuje znovu projednat sumu asi 100 miliard dolarů v půjčkách a dluhopisech.

Podle Guzmána nepředstavuje snížení výdajů státu cestu k řešení ekonomické situace v zemi. Naopak, podle něj jenom prohloubí recesi a problémy argentinské ekonomiky zhorší.

Nový ministr se musí nyní poprat s celkem 57miliardovým dluhem (v dolarech), který vytvořila pravicová vláda prezidenta Mauricia Macriho. Toho nyní ve funkci nahradil umírněný perónista Alberto Fernández.

Guzmán je povoláním ekonom, který má úzké vazby na ekonoma a nositele Nobelovy ceny za ekonomiku (a bývalého ekonoma MMF) Josepha Stiglitze.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.