Čína se ohradila proti vyhoštění svých diplomatů z USA

Peking odmítá, že by dva diplomaté z čínské ambasády pronikli na americkou vojenskou základnu. Oba byli vyhoštěni.

Čínské ministerstvo zahraničí vydalo v pondělí ostré vyjádření ohledně kroků USA, které vyhostily dva čínské diplomaty. Informaci přinesla agentura Reuters. Americká vláda skrytě vyhostila dva úředníky z čínské ambasády za to, že vjeli do oblasti vojenské základny. Informaci přinesl deník New York Times během neděle. Noviny tvrdí, že jeden z čínských diplomatů byl ve skutečnosti zaměstnancem rozvědky.

Z ministerstva zahraničí Číny nyní ale zaznělo, že americká obvinění vůči čínským diplomatům jsou v rozporu se skutečností.

Podle informací amerických novin se dva diplomaté ocitli na vojenské základně ve Virginii, kde jejich auto zastavil až zátaras z požárních aut na cestě. K incidentu mělo dojít letos na podzim.

Peking v pondělí USA vyzval, aby tuto chybu napravily, zrušily rozhodnutí o vyhoštění a chránily čínské zaměstnance velvyslanectví v souladu s Vídeňskou konvencí o diplomatických vztazích.

Informace o diplomatickém incidentu se objevily krátce poté, co USA a Čína oznámily dosažení první fáze obchodní dohody. Více zde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.