Jak vidí tržní algoritmy ekonomiku v roce 2020?

Předpověď na příští rok je celkově pozitivní, riziko hospodářské recese je podle ekonometrických modelů slabé.

Novinář a multimilionář v jedné osobě Gavyn Davies předkládá ve Financial Times předpovědi na příští rok.

Na konci starého a na začátku nového roku se obvykle zveřejňují detailní makroekonomické předpovědi na příštích 12 měsíců. Davies proto čtenářům nabízí ekonometrické modely.

V roce 2019 jsme globálně zaznamenali slábnoucí ekonomickou aktivitu, především ve zpracovatelském průmyslu vyspělých zemí. Zejména předpovědi na uplynulý rok týkající se eurozóny a Velké Británie procházely revizemi směrem dolů.

Čínský růst nakonec navzdory rostoucímu skepticismu zůstal v očekávaných mezích cílů vlády. Poslední projekce ekonometrických modelů, vysvětluje Davies, ukazují na globální růst kolem 3-3,5 %. USA ve čtvrtém kvartálu čeká nejspíš zpomalení, někde kolem 1,5-2,0 %, ovšem eurozóna je na tom ještě hůř, protože její růst se v posledním čtvrtletí bude pohybovat pouze kolem 0,3-0,6 %. Naproti tomu Čína dodržela své cíle v rozmezí 6-6,5 %.

Předpověď na příští rok je ale celkově pozitivní, riziko recese je dle modelů slabé. Davies ovšem upozorňuje i na modely, které používá Goldman Sachs, ty vidí recesi jako podstatně pravděpodobnější, někde kolem 24 %.

A co inflace? Jak se ukazuje, je stále pod inflačním cílem ve výši 2 %. V eurozóně je to kolem 1,5 %, v Japonsku jen 0,4 %, v USA vidíme (i historicky vzato) skutečně masivní využití kapacit ekonomiky, přesto je i zde inflace pod 2 %.

Ukazuje se, že Philipsova křivka (tj. vztah mezi nezaměstnaností a inflací, více zde) je ve vyspělých zemích nefunkční. To znamená, že v těchto zemích klesá nezaměstnanost, aniž by se tím zvyšovala inflace. Ekonometrické modely ukazují, že inflace ve vyspělých zemích se bude držet pod inflačním cílem i v roce 2020. Nicméně v EU a USA roste tzv. mzdová inflace, což by znamenalo, že se budou snižovat ziskové marže.

Co se vývoje aktiv a výnosů z nich týká, Davies uvádí, že výnosy z aktiv v USA budou rozhodně nižší než v předchozí dekádě, a také nižší než v EU či na rozvíjejících se trzích. Výnosy z vládních desetiletých dluhopisů budou buď nízké, nebo dokonce záporné, a to v příštích až třech letech. Podle modelů je dolar nadhodnocen a měl by vůči euru oslabit.

Shrnuto: ekonometrické modely, se kterými Davies operuje, ukazují na obnovu ekonomického růstu, stále velice nízkou inflaci, extrémně nízké výnosy z vládních dluhopisů, a nízké, i když ne záporné, výnosy z akcií.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.