MMF po skoro 10 letech zavírá svoji kancelář v Aténách

Řecký premiér Mitsotakis se nyní těší na „novou kapitolu“ vztahů mezi Řeckem a MMF.

Kancelář Mezinárodního měnového fondu v Aténách se má podle informací řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise brzy uzavřít, což signalizuje, že Řecko za sebou nechává dekádu finanční krize, píše Politico.

O uzavření místního sídla MMF informoval Mitsotakis po setkání s ředitelkou MMF Kristalinou Georgievou ve Washingtonu. Premiér řekl, že se těší na „zcela novou kapitolu vzájemných vztahů“.

Atény v srpnu roku 2018 dokončily třetí program bailoutu. Během osmi let dostaly asi 290 miliard dolarů pohotovostních půjček, a to od eurozóny i od MMF. Jednalo se o největší bailout v moderních dějinách.

Mitsotakis nyní chce, aby se dnes platné požadavky na přebytky rozpočtu Řecka poněkud uvolnily, a hledá pro to podporu u MMF.

Reprezentace MMF začala v Řecku pracovat v roce 2010 v souvislosti s programem bailoutu. Zapojení MMF do dluhových problémů Řecka prosadilo Německo.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.