Trump chce, aby se NATO rozšířilo na Blízký východ

Americký prezident naznačil, že by rozšířené NATO přejalo roli USA v regionu a USA by odtamtud mohly „jít domů“.

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek 9. ledna řekl, že by se NATO mělo rozšířit o země Blízkého východu. Návrh padl v kontextu vyostřené situace v tomto regionu poté, co Spojené státy zabily íránského generála Kásima Solejmáního.

Trump o návrhu telefonicky hovořil s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem, který byl z nápadu podle Trumpa nadšený.

Trump dal najevo, že problémy na Blízkém východě jsou „mezinárodní problém“ a měla by ho řešit organizace NATO.

„A my můžeme jít domů, nebo ze značné části jít domů a použít NATO,“ cituje Politico Trumpa, který tak naznačil, že by NATO nahradilo americké vojáky v regionu.

Trump nesdělil, které země regionu by se měly stát součástí NATO. Řekl jenom, že by chtěl, aby NATO na Blízkém východě expandovalo. Zdůraznil také zásluhy USA, který prý „chytily“ Islámský stát a udělaly tak Evropě laskavost.

Bílý dům oficiálně potvrdil, že Trump a Stoltenberg se shodli na tom, že by NATO mělo hrát větší roli pro regionální stabilitu a v boji proti mezinárodnímu terorismu.

Trump už rozšířené organizaci vymyslel podle svých slov „nádherný název“ – NATO plus ME. ME je zkratka pro Middle East (Střední východ v českém úzu spíše Blízký východ) se dá přeložit jako „já“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.