Nový ruský premiér v záři reflektorů

Nový premiér má především ekonomické cíle: stimulaci ekonomiky, podporu exportu, zlepšení podnikatelského klimatu v zemi apod.

Noviny Financial Times představily ve svém článku nového ruského premiéra Michaila Mišustina.

Článek píše, že pomocí Mišustina by mohl Vladimir Putin prodloužit své vládnutí „donekonečna“. (I další západní tisk interpretuje změnu v premiérské pozici tímto zjednodušujícím způsobem-pozn.red.).

Mišustin může být oním tím, kdo má vyhovět poptávce po změně, o které ve svém projevu mluvil ruský prezident. Je připraven stimulační program v rozmezí 400–500 mld. rublů, který má pomoci povzbudit i životní standard občanů Ruské federace. A právě to jako prioritu vidí nový premiér Mišustin.

K dalším prioritám podle něj patří podpora exportu, celkové zlepšení managementu, zlepšení podnikatelského klimatu i infrastruktury.

Putin šokoval, když oznámil ústavní reformy a následně premiér Dmitrij Medveděv oznámil demisi. Mišustinova nominace byla překvapením. Byl známý jako zdatný manažer a ředitel ruského daňového úřadu, ale ne jako politická figura.

Mišustin promoval v roce 1992, podílel se na zavádění digitalizace v daňové správě a již v 90. letech významně přispěl k navýšení výběru daní v Rusku. Mišustin se mezinárodně proslavil tím, že zavedl systém podobný českému EET – ruské daňové úřady mají přehled o jakémkoliv nákupu kdekoliv v Rusku do 90 vteřin od jeho uskutečnění. Má i zahraniční zkušenosti například ze spolupráce s OECD.

Daňová znalost poskytuje detailní obrázek o tom, jak se chovají jednotlivé firmy, fyzické osoby – to je něco, co se Putinovi může hodit, píší FT.

Mišustin hraje hokej, podobně jako prezident. Tam se prý ukazuje jeho schopnost se rychle a dobře rozhodovat. A je prý i politicky zdatný, i když bývá v této oblasti podceňován.

Ilustrační foto: Autor – duma.gov.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=85950242

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.