Jazzové okénko Jana Schneidera: Jubilee Stomp, Love and Hate a Dance of the Semites

Jan Schneider také dnes pokračuje ve svém jazzovém průvodci. Pro zájemce a fanoušky má připravené další tři hudební kousky!

Tohle je samozřejmě fantastická kapela! Tuba Skinny hraje Jubilee Stomp. Nejenom kvůli tomu, že starý jazz je krásný a je téměř nevyčerpatelnou studnicí úžasné muziky (jak to už po dlouhé desetiletí u nás předvádí Pavel Klikar a jeho Originální pražský synkopický orchestr, který – již bez Klikara kapelníka, ale s Klikarem mentorem – nedávno povstal z popela v téměř kompletně novém složení, ale ve starém dobrém duchu!). Moc se mi líbí dirigentská práce (ZDE!)  té úžasné trumpetistky Shaye Cohnové (která to má ale v genech a v krvi a všude, protože její děda byl slavný saxofonista Al Cohn, kterého už známe coby tvůrce nádherného  aranžmá skladby Lady Chatterley‘s Mother pro bigband Gerry Mulligana). Ale zpět k Tuba Skinny, můžete pokračovat dále, třeba tudy.

Něco naprosté jazzové klasiky: trombonista Grachan Moncur III a jeho meditativní Love and Hate. Na tomto úžasném kousku se podílí altsaxofonista Jackie McLean, vibrafonista  Bobby Hutcherson (slyšíte to něžné pozadí?), basista Larry Ridley a neobvykle pomalu a potichu, a přitom velmi výrazově hrající Roy Haynes na bubny.

A něco orientem inspirovaného na konec: Dance of the Semites. Flétnista Herbie Mann proslul svými kreacemi na pomezí hudebních žánrů. Byly jak vidno v podstatě bez hranic, ale jedno musely mít – musely mít šťávu a šmrnc a drive. Třeba se trochu té energie přenese i na vás v těchto zimních dnech!

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.