Před únorovými volbami v Irsku vede ve výzkumech opozice

Výzkum veřejného mínění připravil nepříjemné překvapení irskému premiérovi. Jeho strana výrazně ztrácí.

Hlavní opoziční strana Fianna Fáil vede o 12 procentních bodů ve výzkumech nad současnou vládní stranou premiéra Leo Varadkara Fine Gael, informuje Reuters. Výzkum byl uveřejněn v neděli, i když probíhal v době, než premiér Varadkar vyhlásil předčasné parlamentní volby.

Varadkar vyhlásil předčasné volby na 8. února a hned také zahájil volební kampaň, které budou dominovat témata jako jsou Brexit a růst ekonomiky Irska na pozadí vysokých životních nákladů a špatně fungujících veřejných služeb.

Měsíc starý výzkum novin The Sunday Times a firmy Behaviour and Attitudes umístil obě dominantní politické strany Irska na stejnou úroveň, s 27 % podpory.

Nedělní výzkum ale ukazuje na to, že vládní strana Fine Gael ztrácí s jen 20 %, zatímco opoziční Fianna Fáil má 32 %, a vyrostla o celkem 5 procentních bodů. Výzkum proběhl mezi celkem tisícovkou respondentů a skončil den před tím, než Varadkar svolal volby. Tato čísla naznačují, že strana Fianna Fáil má nejvyšší podporu vůbec za posledních devět let.

Jiný výzkum veřejného mínění, který uvádí článek Reuters, hovoří o tom, že obě strany mají zhruba stejnou podporu, Fine Gael si udržuje marginální náskok. Obě strany jsou přitom středopravé a s ohledem k ekonomice nebo Brexitu se od sebe výrazně programově neliší.

Podle výzkumu nejsou šance na koalici příliš silné: irská strana Zelených měla 7 % podpory, což byl nárůst o 1 %. Labouristická strana poklesla na 4 %.

Irská strana Sinn Féin ztratila jedno procento a je na 19 % podpory. Obě centristické irské strany odmítají jít se Sinn Féin (která je bývalým politickým křídlem Irské republikánské armády) do vládní koalice.

Ilustačné foto: Autor -European People’s Party – EPP Zagreb Congress in Croatia, 20-21 November 2019, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=84249771

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.