USA a EU na cestě k obchodní dohodě?

Americký prezident i předsedkyně Evropské komise na novou obchodní dohodu spěchají. Měla by prý být do listopadu…

Článek novin Financial Times si všiml, že jak Donald Trump, tak Ursula von der Leyenová se dohodli na rychlém postupu k obchodní dohodě.

Trump na své krátké zastávce v Davosu uvedl, že očekává, že dohoda mezi EU a USA bude hotová do listopadu, tedy ještě před americkými volbami. Podobně hovořila i předsedkyně Evropské komise von der Leyenová.

Ta uvedla dokonce ještě kratší časový horizont a naznačila, že dohoda se bude týkat obchodu, technologií a energetiky.

Prezident Trump dále uvedl, že jednání s EU je horší než s Čínou a že je připraven na uvalení cel na evropské zboží. První cla byla na evropské zboží uvalena v souvislosti s rozhodnutím WTO ohledně kauzy Airbus, tedy nelegálních dotací pro tuto firmu.

USA dále vyhrožují těm zemím, které chtějí zavést digitální daně, jako je například Francie. Francie záměr zavést digitální daň zatím odložila do konce roku.

Trump navíc požaduje i proměnu WTO a tvrdí, že tato organizace dává neférové výhody ekonomikám jako je Čína a Indie. Trump prohlásil, že se sejde se šéfem Světové obchodní organizace Robertem Azevêdem a „provede něco velmi dramatického“. USA již zablokovaly systém jmenování arbitrů v rámci mechanismu rozhodování sporů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.