Demokraté v Iowě: Hůř už to nešlo

Iowská blamáž není výpovědí jen o Demokratické straně. Ukazuje na to, že centrální nervový systém americké demokracie je oslaben.

Daniel Friedrich Sturm píše pro Die Welt o trapném začátku volebního roku pro americké demokraty.

Primární volby v Iowě se staly pro Demokratickou stranu PR katastrofou.

Organizace primárek se demokratům tedy opravdu nepovedla. Tohle se s nimi potáhne až do voleb amerického prezidenta, soudí Sturm. Strategicky je to bod pro Donalda Trumpa.

Blamáž, jinak se to říct nedá. Tolik hodin po konci volebních shromáždění a žádné výsledky. To je ten nejhorší a nejtrapnější začátek volebního roku, píše autor. Jak chce takováto strana vládnout v USA, když nezvládá ani organizaci vlastních primárek v malém státu jako je Iowa?

Trump a jeho republikáni si mohou z politické konkurence dělat legraci a ještě ke všemu budou mít pravdu.

Ať vyhraje v Iowě kdokoliv, tak si s sebou ponese okolnosti volby jako břemeno. Trump jistě sáhne k argumentaci, že jde o spiknutí establishmentu demokratů a že jde o to, poškodit Bernieho Sanderse. Sanders má totiž vynikající výsledky v průzkumech a právě v Iowě by měl zabodovat.

Nefunkční průběh primárek vyvolává řadu otázek. Vyvolává vzpomínky na drama kolem prezidentské volby v roce 2000, kdy se na Floridě týdny dopočítávaly hlasy a nakonec uspěl George W. Bush.

A co nám říká Iowa celkově? Pokud není schopná zvládnout primárky, jak pak zaručit řádné prezidentské volby? A jak zabránit tolik diskutovanému zahraničnímu vměšování? Škody z Iowy, tvrdí autor, budou ale rozsáhlejší a netýkají se jen demokratů. Půjde o nárůst nedůvěry v politiku, strany a de facto i v demokracii.

USA potřebují obrovské množství reforem. Nejedná se jen o ekonomiku, ale hlavně jejich nefunkční stranický a volební systém. Centrální nervový systém americké demokracie je oslaben. A s tím, jak teď vypadá, nemůže zůstat dlouho naživu, zakončuje svůj komentář Sturm.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.