Biden v primárkách zatím nijak neoslnil a nemusí mít dost peněz na kampaň

Bývalý viceprezident se potýká s nedostatečnou finanční podporou a nevýraznými výsledky v primárkách, které odrazují potenciální donory.

Třetí pokus Demokrata a bývalého viceprezidenta Joe Bidena o zvolení prezidentem USA se dostal do kritického bodu, píše se v článku agentury Associated Press. Biden se podle něj potýká s finančními problémy a v iowských primárkách nijak nezabodoval. Jeho kandidaturu ohrožuje miliardář Michael Bloomberg, který má nevyčerpatelné zdroje peněz.

Biden nicméně označil výsledky primárek v Iowě jako „dobré“, ačkoliv skončil až na čtvrtém místě za Petem Buttigiegem, Berniem Sandersem a Amy Klobucharovou. Výsledek staví Bidena, jeho podporovatele i establishment Demokratické strany před otázku, zda má šanci zajistit si postavení „předního lídra“ demokratických primárek. Tato otázka je zvláště aktuální pro státy, které nejsou tak většinově „bílé“ jako Iowa nebo New Hampshire.

Jeden z Bidenových podporovatelů a sponzorů Bill Freeman jeho výsledek v Iowě komentoval jako „špatný“ bez ohledu na to, jak se ho Biden snaží veřejně prodat.

Pro Bidena to také znamená, že jeho potenciální dárci v kampani se nyní začnou obracet spíše k Michaelu Bloombergovi, který dříve působil jako starosta New Yorku. Biden potřebuje dostatečné finanční zázemí, aby mohl držet krok s Buttigiegem, Elisabeth Warrenovou a s Berniem Sandersem, který získal velkou finanční podporu díky malým darům.

Z Bidenova týmu zaznělo, že bývalý viceprezident nemusí výrazně zabodovat v primárkách v Iowě nebo New Hampshire, protože má silnější pozice v Nevadě nebo Jižní Karolíně. To ovšem neznamená, že by měl Biden v primárkách v Iowě a v New Hampshire dopadnout tak špatně. Alex Sink, jeden z donorů Demokratické strany, nicméně říká, že dárci čekají s další podporou na to, jak si Biden povede dál. Budoucnost předvolební kampaně Joe Bidena, včetně primárek v Nevadě a v Jižní Karolíně, tak do značné míry závisí i na tom, zda ji bude v současných podmínkách schopen ufinancovat.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.