Ohrožuje koronavirus dovoz zemního plynu do Číny?

Epidemie vedla ke snížení poptávky po zemním plynu v Číně, kde prý uvažují nad dočasným vypovězení kontraktů.

Čínské společnosti CNOOC, Sinopec a CNPC mají uvažovat o tom, že by dočasně přerušily dlouhodobé kontrakty na nákup zemního plynu, informují noviny Vědomosti s odkazem na informace Financial Times.

Důvodem pro dočasné zrušení smluv mnohou být příčiny z kategorie vis maior (vyšší moc), tedy epidemie koronaviru. Peking se snaží udržet šíření nemoci pod kontrolou, uzavírá města a také zakázal cestování. Tyto kroky ale také vedou k tomu, že se snižuje spotřeba zemního plynu. Rok 2020 tak začal pro zemní plyn na čínském trhu velmi slabě.

Čína je považována za významné odbytiště ruského zemního plynu s velkým potenciálem dalšího růstu.

Z Ruska se do Číny dováží zemní plyn prostřednictvím tří projektů. Jedná se o dovozy ruského LNG ze stanice na zpracování plynu do tekuté podoby Jamal. Objem dodávek ročně činí 3 miliony LNG (to se rovná 4 miliardy kubických metrů plynu za rok). Druhým projektem je dovoz LNG z ruského Sachalinu. Vedle toho byl na konci roku 2019 zprovozněn plynovod Síla Sibiře, který by k roku 2025 měl do Číny přivést asi 38 miliard kubických metrů ročně. V roce 2020 má být přes tento plynovod dopraveno do Číny asi 4,25 miliard kubických metrů.

Firma Gazprom odmítla, že by se koronavirus promítl na vývozy plynu přes Sílu Sibiře, kterou firma provozuje. Konkrétně Gazprom také nepotvrdil, že by ho čínští partneři kontaktovali ohledně požadavku snížit smluvní závazky v souvislosti s epidemií.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.