Durynské zemětřesení pokračuje

Překvapivá situace v Durynsku měla nejen okamžité důsledky, ale prý také ovlivní německou politickou scénu na dlouhou dobu.

Na německé politické scéně pokračuje durynské drama.  Thomas Kemmerich, který byl zvolen díky hlasům Alternativy pro Německo, se rozhodl složit funkci. Co bude dál a jak průlom v akceptaci Alternativy pro Německo (AfD) ovlivní celostátní politiku, ptá se článek Ariane Reimersové pro Tagesschau.

Dvě demokratické strany se nechaly přelstít AfD, tak líčí celou situaci Reimersová. Co vlastně provedly si uvědomily až pozdě. Radovaly se nad tím, že odvolily rudo-červeno-zelenou koalici a do funkce předsedy zemské vlády dostaly „kandidáta středu.“ Radost jim očividně zamlžila mozek.

Kemmerich snil svůj sen o „občanském projektu“ v Durynsku jen krátce. Nakonec se dostal pod obrovský tlak – z vlastní strany FDP, z řad CDU na spolkové úrovni zaznělo volání po nových volbách, pobouření zasáhlo nejen veřejnost, ale také Centrální radu Židů. Nicméně Kemmerich se odporoučel teprve, když se do Erfurtu osobně vypravil předseda FDP Christian Lindner. Tím zatáhl za nouzovou brzdu, píše Reimersová.

Lindner se sice hned po volbě zcela distancoval od jakékoliv spolupráce s Alternativou pro Německo, ale měl pochopení pro Kemmerichův nápad vést rozhovory s CDU, SPD a Zelenými.

Lindner se tak dostal do situace, kdy bude na předsednictvu své strany muset zodpovědět otázku důvěry. Lindner se musí nyní ujistit, že má sám ještě podporu strany. Hloubka krize strany se ovšem plně ukáže až v blížících se regionálních volbách v Hamburku.

Ale i vládní CDU je rozpolcená. Ukazuje se totiž, jak slabě v Erfurtu působí centrální moc z Berlína. Je potřeba na rovinu říct, píše autorka, že řada místních poslanců CDU se z podpory AfD radovala. Odvolání levicového Bodo Ramelowa pro ně bylo mnohem důležitější než nějaký varovný prst z Berlína.

Špičky CDU situaci podcenily. Prostě se jen spolehly na to, že CDU půjde v Durynsku do opozice. Je otázkou, jak silný je tedy hlas kancléřky v Durynsku (pozn. redakce: konzervativní Die Welt píše o tragickém podcenění situace kancléřkou a vyzývá ji dokonce k odchodu).

Někteří politici FDP a CDU si prostě myslí, že mohou ignorovat to, že uspěli jen díky pravicovému extremistovi Björnu Höckemu. Šokující situace v Durynsku ovlivní německou scénu na dlouho, končí článek.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – Sandro Halank, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=83439553

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.