Kramp-Karrenbauerová svádí chaos v Durynsku na Levici

Předsedkyně CDU „zaúkolovala“ sociální demokraty a Stranu zelených, aby našli kandidáta na premiéra Durynska. Nesklidila velké pochopení…

Předsedkyně německé CDU vyzvala stranu Zelených a německou sociální demokracii, aby navrhly kandidáta na zemského předsedu v Durynsku.

Annegret Kramp – Karrenbauerová (AKK) prohlásila, že Bodo Ramelow z Levice (Die Linke) nemá většinu, a proto vyzývá politiky z SPD a Zelených, aby jmenovali vhodného volitelného kandidáta. CDU je prý připravena ke konstruktivní spolupráci, ovšem pokud tento pokus selže, musejí následovat nové zemské volby.

V CDU totiž pokračuje zemětřesení kvůli „durynské kauze“ – frakční šéf CDU odstoupil z funkce.

AKK tvrdí, že spolupráce s Alternativou pro Německo zůstává nemožná, ať už přímá, nebo nepřímá. Tvrdí, že chaos je důsledkem „řetězce chyb“, z nichž viní Bodo Ramelowa z Levice, který šel do voleb, aniž měl jasnou většinu, což prý otevřelo prostor pro hrátky AfD.

Zelení už na její návrhy zareagovali: „AKK není v takové pozici, aby někomu zadávala úkoly.“

Z CDU zaznívá odpor vůči opětovnému zvolení Ramelowa (který je ovšem v zemi velice populární a Levice v této spolkové zemi zvítězila). Krize v Durynsku tak mimo jiné odhalila štěpení v CDU, jehož jádrem jsou vazby na Alternativu pro Německo.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.