Jak bude volit Slovensko?

Předvolební výzkumy na Slovensku ukazují oslabení Smeru a také mírný nástup nových politických subjektů.

Předvolební výzkum preferencí na stránkách Politico nyní odhaduje výsledky parlamentních voleb 29. února 2020 na Slovensku takto:

Vládní strana Smer-Sociálná demokracia by měla získat 17 %, což je značný propad. V roce 2016 získal Smer 28,3 % hlasů. Strana Svoboda a Solidarita by měla mít 6% podporu. I v tomto případě jde o propad o polovinu, v roce 2016 měla strana 12,1 % hlasů.

Strana Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti by se podle posledního výzkumu do parlamentu nedostala, v roce 2016 však získala podporu 11 % voličů. Slovenská národní strana získá dle odhadů 5% podporu, v roce 2016 získala 8,6 % hlasů.

Kotlebova Ľudová strana-Naše Slovensko by měla získat 11 %, tedy o 3 % více než před čtyřmi roky. Strana Sme rodina by měla získat 7 % podpory, v roce 2016 to bylo 6,6 %, její podpora se nezměnila. Strana Híd-Most se podle odhadů propadla oproti roku 2016 o 2,5 % a má nyní 4 %.

Tři nové politické strany/koalice, které nekandidovaly ve volbách před čtyřmi roky, v průzkumu dopadly takto: Progresívné Slovensko+Spolu 9 %, Kiskova strana Za ľudí 9 % a koalice Obyčajní ľudia-Nezávislé osobnosti a NOVA má mít 13 %.

Grafy a tabulky najdete zde (anglicky)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.