Porušil jste pravidla komunity!

Mediální analytik Jozef B. Ftorek „porušil“ pravidla komunity. Kritizoval totiž na Facebooku mediální paniku, kterou šířila konkrétní redakce.

Ve čtvrtek 27.2. 20020 odpoledne jsem se snažil, opakovaně podělit o vlastní, veskrze pozitivní zážitek z nákupu, a to prostřednictvím v ČR nejrozšířenější sociální sítě Facebook. Kriticky jsem se vyjádřil na adresu jedné masmediální redakce. To vše v kontextu výskytu infekce Koronaviru 2019-nCoVru. Kritizoval jsem morální paniku, kterou šíří některé konkrétní redakce. Facebook můj příspěvek odmítl zveřejnit, že prý porušuje pravidla komunity, a to i potom, co jsem jediné sprosté slovo, v angličtině, z textu vymazal! Původně se zdálo, že neprošlo spojení redakce Seznam.cz s anglickým výrazem AKA shit storm. To je nyní, v čase rostoucí cenzury, kontroly a politické korektnosti i celkem pochopitelné. Ovšem ani náprava, autocenzura nebyla akceptována. Otázkou je, co bude příště? Jinak řečeno, je čas odejít. Ovšem s kým a kam!?

Původní text, příspěvek na Facebooku bez vulgárního anglického výrazu shit storm.

Předním kandidátem na letošní cenu za „morální paniku“ je redakce Seznam.cz. Bohužel mám na Seznamu.cz email, a tak, i když se snažím to nevidět, občas zahlédnu některé titulky typu: „Potraviny budou na příděl,“ atd.

Někteří panice podlehli. Jiní si nejsou jistí, zda by také možná neměli. Nicméně moje postřehy z centra Prahy (Billa, Vodičkova ul.) a okolí města (Říčany – Billa, Lidl, Albert) jsou velmi příznivé. Lidé jsou v pohodě. Regály doplněné (jen v Lidlu došly hovězí a vepřové konzervy). Lidi klidně, plynule a ohleduplně nakupují. Dobře se baví, žertují, že tak činí i bez roušek a hřeje je snad i dobrý pocit, že tahle mediální panika je dost možná definitivní. Alespoň pro některé redakce. To publikum, které i v důsledku jejich referování dneska panikaří, jim příště bude sotva důvěřovat. Ostatní jim už dávno nevěří. Je to, myslím, i příležitost pro nová média a redakce. Být maximálně důvěryhodným, kvalitním. Tedy prvním referenčním a posledním formativním. Ještě jednou dík redakcím jako je Seznam.cz za to, že připravují půdu něčemu a někomu lepšímu, důvěryhodnějšímu.

Ještě jedna, osobnější poznámka. Moje dcera (13) také trochu podlehla. Seznam.cz, rady babiček, které již nakoupily a debaty ve škole, ji významně ovlivnily. Nicméně si ode mě výjimečně a ochotně vyslechla výklad problematiky morální paniky, mediální kontroly, teorie elity a vlastnictví médií, včetně otázky konspiračních teorií jako nástroje ovlivnění mínění, PR. Myslím, že konečně začíná chápat, v jaké oblasti pracuji. Že si tedy přečte i moji knihu, kterou jsem jí kdysi věnoval.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.